ЛЕЛЕКИ


(Ciconiidae), сімейство птахів загону голінастих. Голосові зв'язки у А. не розвинені, вони не мають голосу. 11 пологів, об'єднуючих 17 видів (марабу, ябіру і ін.). Поширені головним чином в тропічній, субтропічній і помірних зонах. В СРСР - 2 виду з роду Ciconia: білий А. (С. ciconia) і чорний А. (С. nigra). У білого А. червоні ноги і дзьоб, оперення в основному біле, махові і пір'я, що криють - чорні; важить до 4 кг. Зустрічається в Середній і Південній Європі, в Північно-Західній Африці, в Передній і Середній Азії, Японії, Кореї; в СРСР - в південно-західній частині країни, в Середній Азії і Примор'я. Мешкає на відкритих просторах з відокремленими деревами, в горах і біля житла людини. Гнізда (1 - 2 м в діаметрі) влаштовує на деревах, скелях, на дахах будинків. У кладці 3 - 5 білих яєць; насиживают обоє батьків близько 30 днів. Пари постійні. У Середній Європі чисельність дещо скорочується. Харчується жабами, ящірками, мишами, комахами та ін. Перелітний птах; зимує в Центральній і Південній Африці, Південно-Східної Азії і Західному Китаї.

Енциклопедія Кольєра. - Відкрите суспільство. 2000.