Горчак

rhodeus sericeus (Bloch)
Ця невелика рибка у нас ще дуже мало відома; поширення її в Росії до цих пір не визначено з точністю. Тільки в західних і південно-західних губерніях гірчак належить до числа більш-менш звичайних риб, але, ймовірно, він зустрічається і в багатьох місцевостях середньої, а може і східній Росії. У всякому разі звертаємо на нього увагу допитливих читачів.
За формою тіла гірчак нагадує невеликого карасика або крихітного подлещика, але відрізняється від них вельми багатьма ознаками. По-перше, він ніколи не буває більше 3, 5 дюймів довжини при 1 дюймі завширшки або, вірніше, в висоту; навіть екземпляри в 3 дюйми становлять рідкість; по-друге, бічна лінія у нього дуже коротка і закінчується на 5-й або 6-й лусочці, подібно до того, як у верховки - Leucaspius (див. далі); глоткові зуби його, по 5 з кожного боку, лежать в одному ряду і мають тонкий долотовідние віночок; нарешті, самці цих риб під час нересту бувають пофарбовані яскравими райдужними квітами.


Рис. 141. Горчак. Внизу - самка з яйцекладом, праворуч - ніжнеглоточние зуби, розріз тіла і луска (зр.).
Взагалі колір горчака різний, залежно від пори року. У звичайний час спина у самців і самок зеленувата, боки і черево сріблясті і в хвостовій частині тіла посередині тягнеться поздовжня, досить довга зеленувата смуга, яка теж становить досить характерну ознаку цієї риби.Луска у гірчака дуже велика, очі блідо-жовті з помаранчевим плямою у верхній половині. Самка піддається незначним змінам, але самець перед нерестом одержує зовсім інше забарвлення, яку досить важко описати. Спина і боки в нього робляться темно-фіолетовими, бічна смужка стає яскраво-зеленою і доходить майже до середини тулуба; груди і черево отримують рожевий відлив; плавники також робляться більш строкатими і яскравими (червонуваті в різних відтінках із чорною облямівкою). Крім того, біля очей і рота помічаються по обидва боки невеликі білі бородавки.
Ця риба, мабуть, мешкає тільки в помірних країнах Європи. В Англії та Швеції, Іспанії та Італії вона не зустрічається, так само, як і в північній Росії. Найпівнічніша місцезнаходження її 60 ° с. ш. , Де вона була знайдена в околицях С.-Петербурга (в ставках Лісового інституту), ніж спростовується думка Дибовського, що Західна Двіна становить північний кордон поширення цього виду. У середній і східній Росії гірчак досі помічений лише в Пензенській губ. , Де численний, в південно-західній частині Симбірської губ. , В Камишинському у. , Саратовської губ. (В р. Щелкане, що впадає в Терса), а також в р. Дінці. Ймовірно, вона зустрічається майже у всій середній і південній смузі Росії, а також в південній частині Західного Сибіру. У Південно-східній Сибіру знайдений ще Далласом (а згодом Дибовський) вариетет цього виду. Кесслер знайшов гірчака і в Закавказзі, але в Туркестанському краї його, здається, немає. Всього звичайніше ця цікава рибка, ймовірно, часто змішується з дрібними карасиками, в Польщі, в західних, особливо південно-західних губерніях і в Малоросії, напр.в pp. Ворсклі, Трубеже, Горині, Сулі, Удаї, також Сеймі, Пеле та ін.; але вона нередка і в заливних озерах, навіть ставках, хоча б з досить каламутною водою. Однак гірчак завжди вибирає піщане або кам'янисте дно і уникає твані і мулу. Спосіб життя цієї риби взагалі мало відомий, тим більше, що по своїй величині вона не звертає на себе майже ніякої уваги. Харчується вона винятково водяними рослинами - водоростями і т. П., Чому, ймовірно, має кілька гіркуватий смак, від якого і отримала свої назви - гірчака, гірчиці, олипанкі і т. П. Живуть горчаки невеликими зграйками, особливо під час нересту, причому кількість самців набагато менш (уп'ятеро і вшестеро) числа самок.


Рис. 142. Двостулкова раковина.
Ембріологічні дослідження Масловського показали, що поширення гірчака має перебувати в повній залежності від поширення великих двостулкових раковин - Unio і Anodonta, так як самки кладуть ікринки в зябра цих молюсків. Тому в непроточних ставках і озерах, де ці раковини майже зовсім не зустрічаються, горчаки не знаходять таких сприятливих умов для свого розмноження. Взагалі нерест цих риб дуже чудовий за своєю оригінальністю. Не кажучи вже про ту райдужної забарвленням, яку приймають самці, він має ту дуже важливу особливість, що самки (які, зауважимо, завжди дрібніше і щодо вже самців) випускають яєчка через особливу червону трубку, яка виставляється позаду заднього проходу, досягає 2 дюймів довжини , іноді доходить до кінця хвоста і надає рибку вельми дивний вигляд. Яйцепровід цей розвивається перед початком нересту, поступово зростає все більше і більше і наповнюється яйцями, які по тісноті приймають в ньому циліндричну форму і своїм темно-жовтим кольором виробляють вищезгадану забарвлення трубки.Ікринки ці відносно дуже великі, дуже нечисленні і випускаються протягом дуже довгого періоду часу, більше двох місяців - з травня по серпень; у міру виходу яєць шнур коротшає і, нарешті, утворює червону бородавку в 1, 5 лінії. Чудово також, що під час нересту горчаки, як самці, так і самки, відрізняються незвичайною живучістю і в слабкій горілці можуть прожити 3-4 хвилини.
За свого гіркого смаку і невеликій величині ця рибка перебуває в крайньому зневазі. Її ловлять тільки недоткамі і частими бреднікамі, а на вудку вона зовсім не бере або бере дуже рідко, подібно карасю, на хліб. У Малоросії іноді її вживають в борщ, попередньо витиснувши нутрощі; черево лопається - пукає - і звідси відбулися назви - Пукас і французьке peteuse. Як здається, горчаки непридатні і для насадки, так як риби беруть їх вельми неохоче.

Життя і ловля прісноводних риб. - Київ: Державне видавництво сільськогосподарської літератури Української РСР. Л. П. Сабанеев. 1959.