БОБРИ


(Castor) ,
рід ссавців сімейства бобрових (Castoridae) загону гризунів. Великі водні звірі, що мешкають в Північній Америці, на півночі Європи і Азії, відомі своїм умінням будувати греблі, створюючи ставки, в яких вони влаштовують житло. Бобри важать від 15 до 30 кг при довжині 90-120 см, включаючи плоский хвіст (41 см). Великими перетинчастими задніми лапами вони гребуть при плаванні, використовуючи як керма широкий лускатий хвіст. Маленькі передні лапки використовуються як для ходьби по землі, так і для перенесення грунту і каменів при будівництві унікальних гребель і частково занурених у воду "хаток". Другі пальці задніх ніг несуть розщеплені кігті, якими бобри користуються для розчісування і чищення вовни (грумінг). Очі маленькі, як і у багатьох інших тварин, які більшу частину часу проводять у воді. Вуха і ніс забезпечені клапанами і закриваються, коли тварина пірнає. Величезні долотоподобние різці дозволяють перегризати стовбури дерев. Коли бобри тягнуть по воді колода для греблі або хатки, їх губи змикаються позаду різців, не пропускаючи воду в порожнину рота. Тваринки можуть плисти зі швидкістю бл. 3 км / год і залишатися під водою до 15 хв. Зазвичай бобри утворюють міцні сім'ї. Шлюбний сезон наступає на початку року, а дитинчата народжуються приблизно через 4 міс після спарювання, масою менше 0, 4 кг, але покриті м'яким хутром і зрячі.Більше року вони залишаються під батьківською опікою. У віці двох років, перед новим збільшенням в сімействі, вони йдуть на пошуки статевого партнера і починають жити незалежно. Тривалість життя бобрів зазвичай 10-12 років, хоча в сприятливих умовах зоопарків вони доживають і до 20 років. Американський бобер (C. canadensis) живе в Північній Америці, від Аляски до Ріо-Гранде. Річковий бобер (C. fiber) був колись звичайний в Європі і Азії, але в даний час майже зник. Сьогодні він зустрічається в деяких районах Східної Європи, Фенноскандии, Сибіру і Монголії. Американський і євразійський види мають безліч вариететов. В кінці льодовикового періоду в Північній Америці водилися гігантські боброподобние тварини довжиною до 2, 2 м. Припускають, що ці примітивні родичі сучасних бобрів рили підземні нори з виходять на поверхню спіральним тунелем. З плином часу ці тунелі заповнилися щільно злежалася землею, яка перетворилася в дивної форми освіти, названі "диявольськими штопорами". Бобри зводять греблю, щоб заповнити ставок, посеред якого будують острівну "хатку", недосяжну для нишпорять поблизу хижаків. Вона служить і житлом, і комори для зимових запасів корму. Розпочату греблю бобри завжди доводять до кінця, а готової не дають руйнуватися. Висота середньої греблі 120-150 см, хоча довжина її може досягати багатьох десятків метрів. Бобри сплавляють стовбури і гілки, укладають на дні і привалюють мулом і камінням. На нижній шар кладеться наступний до тих пір, поки не буде досягнута необхідна висота. Спорудження виходить акуратним і стійким. Боброві хатки, як і греблі, будуються з гілок та мулу.Пол із зручними м'якими підстилкою з дрібних шматочків кори знаходиться трохи вище рівня води. У даху залишається невеликий отвір для вентиляції. Вхід знаходиться під водою, взимку він залишається відкритим.
Бобер греблі зазвичай розташовані поблизу
тополиній або осиковою гаї. М'яка кора молодих гілок цих дерев - улюблена їжа бобрів. Оскільки тварина не вміє лазити, воно перегризає стовбур і валить дерево. При діаметрі стовбура 10 см це займає 15 хв; найбільше відоме дерево, повалене бобром, було висотою 33 м і діаметром 168 см. Зазвичай над товстим стовбуром "працюють" двоє або більше тварин по черзі. Після того як дерево повалено, його гілки гризуться на частини, які вкопуються в дно водойми. Це запас корму на зиму. У літні місяці бобри найбільш активні вночі, але працюють і в світлий час доби. Взимку здається, що бобровий ставок занурений у сплячку до весняної відлиги. Однак підводний вхід у хатку залишається відкритим, і під льодом бобер здійснює часті подорожі до запасів колод і гілок, які він заготовив восени. Коли всі дерева по берегах ставка використані, бобри риють канали для транспортування важких колод по воді. Ширина цих каналів приблизно 60 см, а глибина бл. 46 см. Не всі бобри живуть в загачених ними водоймах. Деякі поселяються на природних озерах, де будують хатки на мілинах або риють нори в крутих берегах.

Енциклопедія Кольєра. - Відкрите суспільство. 2000.