КИВИ


(Apteryx) ,


КИВИ
рід нелітаючих птахів, близькоспоріднених вимерлим моаобразним. Зустрічаються тільки в Новій Зеландії. Величиною ківі приблизно з курку, ноги короткі, міцні, крила крихітні, хвоста немає. Тіло вкрите сірими або бурими волосоподібними пір'ям, дзьоб довгий, прямий або злегка зігнутий з ніздрями на самому кінці; навколо нього знаходяться вуса на кшталт котячих. Вважається, що у ківі тонкий слух і гарний нюх. Птах дуже обережна і протягом дня ховається в виритої серед густого лісу ямці, з якої ризикує виходити тільки вночі. Корм складають переважно комахи і земляні хробаки. Ківі розгрібає ногами землю, щоб виявити норки черв'яків, яких потім витягує дзьобом. Самка відкладає одне незвично велике яйце важить ок. 0, 5 кг, т. Е. Близько чверті маси власного тіла. Яйце протягом 75-денного періоду інкубації насиджує тільки самець.

Енциклопедія Кольєра. - Відкрите суспільство. 2000.