Рисі


(Lynx) ,
рід хижих ссавців сімейства котячих, не всіма відокремлюваний від роду кішок (Felis). Від останніх відрізняються порівняно більш довгими ногами, пензликами на кінцях вух і коротким хвостом. Живуть в основному на землі, хоча піднімаються і на дерева. Щодо числа видів рисей єдиної думки немає; деякі відносять до цього роду також каракали. Канадська рись (L. canadensis) живе в північноамериканської тайзі. У неї дуже широкі лапи, обростають, особливо взимку, з усіх боків довгим волоссям. По глибокому снігу тварина швидко рухається розгонистим кроком, не переходячи на галоп, як на твердому грунті, оскільки інакше стало б провалюватися. Задні ноги довші за передні, висота в холці до 60 см, довжина 75-100 см, маса 14-18 кг. Як і у більшості котячих, кігті втяжні. Особливо переконливо виглядає тварина в анфас: масивна голова, великі круглі очі, що стирчать вуха з пензликами і пишне "жабо" на шиї. Ззаду звір здається худим і кощавим. Довга, м'яка сірувато-бура шерсть покрита малопомітними темними плямами. Канадська рись харчується в основному американським зайцем-біляком. Однак періодично чисельність останніх вибухово збільшується, незважаючи на всі "зусилля" різноманітних хижаків. Після цього відбувається мор зайців, причому настільки сильний, що рисі їх перестає вистачати, і вона перемикається на іншу здобич - лисиць, оленів, снігових баранів і навіть бобрів.Спаровуються рисі в кінці зими - початку весни, а кошенята - зазвичай четверо в посліді - народжуються через два місяці після зачаття. У рік самка приносить потомство тільки один раз. Кошенята народжуються в вистелене травою гнізді серед бурелому або в лігві під камінням і відкривають очі приблизно через 10 днів. Мати вигодовує їх два-три місяці, після чого вони супроводжують її під час полювання. До середини літа молоді починають харчуватися самостійно, але сім'я не поділяється до осені. Уже в 10 років рись - старе тварина, хоча в сприятливих умовах доживає до 15 років. Мабуть, це спокійний звір, рідко кудись поспішає, але в критичні моменти здатний пересуватися зі швидкістю блискавки. Канадська рись - хороший плавець, часто долає досить широкі річки. Евразиатско рись (L. lynx) колись зустрічалася по всій лісовій зоні Європи і Північної Азії, але зараз, мабуть, вимерла на заході континенту. Існує безліч варіантів забарвлення, що залежать від географічного району, - від рудувато-бурого з темними плямами до жовтуватого або буро-сірого. Південні форми зазвичай більш руді, шерсть у них коротше, а лапи дрібніше. Розмірами, формою тіла і звичками цей звір практично не відрізняється від канадської рисі, і багато хто вважає їх підвидами одного виду. Єдина істотна різниця - більше різноманітний раціон, т. Е. Менша залежність від флуктуацій чисельності певних жертв. Взимку Евразиатско рись годується різними тетерячому і іншими птахами, лисицями і зайцями; влітку ловить також гризунів і жаб. Руда рись (L. rufus) водиться від крайнього півдня Канади майже через всю територію США до центральної частини Мексики.Середня висота в холці ок. 35 см, довжина бл. 90 см (включаючи 17 см хвоста) і маса 9-11 кг. Пропорціями тіла звір нагадує канадську рись, але лапи у нього щодо дрібніше. Забарвлення рудувато-бурий з чітко вираженими темними плямами і смугами. Існує кілька географічних рас, що розрізняються розмірами і кольором шкіри.


РУДА РИСЬ полює в основному на дрібних звірків типу гризунів і кроликів.
Основна їжа рудої рисі - американський кролик, хоча вона ловить також змій, мишей, щурів, птахів, ховрахів і дикобразів. Зрідка нападає на дрібних домашніх тварин. Лігво звір влаштовує в дуплі, під каменями або серед бурелому. Злучається раз на рік, і кошенята з'являються через 50 днів вагітності. У посліді їх до чотирьох штук; при народженні вони покриті короткою шерстю; очі відкриваються на дев'ятий день життя. Хоча руда рись добре лазить по деревах, вона піднімається на них тільки в пошуках їжі та притулку.

Енциклопедія Кольєра. - Відкрите суспільство. 2000.