Хижих


(Carnivora) , загін м'ясоїдних ссавців, що характеризується зубним апаратом, спеціально пристосованим для розривання і розрізання м'яса. Ікла великі і гострі, помітно виступаючі над рівнем інших зубів. У більшості видів четвертий верхній премоляр і перший нижній моляр (т. Н. Хижацькі зуби) розвинені сильніше інших щічних зубів і перетворені на своєрідні "ножиці" для разгризанія не тільки м'яса, але і жорстких сухожиль, зв'язок і кісток. Різці дрібні. На кожній лапі зазвичай п'ять пальців, завжди збройних кігтями, які можуть бути тупими, як у собак, або гострими і втягуються, як у кішок. Розміри хижих самі ранообразних, як і їх місцеперебування - наземні, деревні або водні. Природний ареал загону охоплює всі частини світу, крім Австралії. Хоча все хижі харчуються головним чином хребетними тваринами, багато їх види, наприклад ведмеді, скунси, єноти, лисиці та ін., Споживають велику кількість рослинного корму. Значну частину раціону сухопутних хижих складають швидко розмножуються гризуни. На відміну від останніх, що приносять за сезон кілька виводків, хижі розмножуються, як правило, раз на рік. Деякі види мають помітне економічне значення. Деякі з них, наприклад вовки і великі котячі, нападають на худобу і, в принципі, небезпечні для самої людини.Інші види - цінні об'єкти хутрового промислу і звірівництва. Собака і кішка одомашнені. Зазвичай загін хижих ділять на два підряди - сухопутні хижі (Fissipedia) і водні хижі, або ластоногие (Pinnipedia). Часто ці групи розглядають в якості самостійних загонів, зберігаючи назву хижі (Carnivora) тільки за першим з них. Сухопутні хижі. Цих тварин легко дізнатися по зубній формулі. Різців майже завжди шість, досить слабо розвинених. У всіх видів великі і сильні ікла. Число щічних зубів варіює, але обов'язково присутні хижацькі; спереду від них знаходяться гострі ріжучі премоляри, а ззаду - моляри з широкою бугорчатой ​​коронкою. Виділяють сім родин сухопутних хижих.
1. Вовчі , або псові (Canidae) : вовки, шакали, лисиці і т. П. Поширені по всьому світу, за винятком Австралії (дінго вважається інтродукованої формою) і деяких океанічних островів.
2. Ведмежі (Ursidae) . В історичну епоху були поширені по всій Євразії, Північній Америці і Ост-Індії, в горах Атлас у Північній Африці і в Андах в Південній Америці.
3. Єнотові (Procyonidae) : єноти, панди, носухи, кинкажу, какоміцлі і т. П. За винятком панд, які живуть в Азії, ці звірі зустрічаються тільки в Новому Світі. Велику панду часто відносять до сімейства ведмежих або виділяють в особливе сімейство.
4. Куньи (Mustelidae) : куниці, норки, скунси, видри, калани, борсуки, горностаї і т. П. У цьому сімействі, поширеному повсюдно, крім Австралії та деяких океанічних островів, багато цінних хутрових звірів.
5. Гиенових (Hyaenidae) . Зустрічаються тільки в Африці і Азії.
6. Віверрових (Viverridae) : генетти, цівети (віверри), мангусти і т.п. Ці нагадують кішок або куниць тварини з частково втягуються кігтями поширені в Південно-Західній Європі, Африці, включаючи Мадагаскар, Малої, Передньої і Південної Азії.
7. Котячі (Felidae) : досить однорідна за будовою група, види якої розрізняються головним чином розмірами, забарвленням і довжиною хвоста. Зустрічаються по всьому світу, крім Австралії, полярних областей і океанічних островів.
Водні хижі. Представники підряду ластоногих (Pinnipedia) відрізняються від сухопутних хижих головним чином далеко зайшла адаптацією до водного способу життя, хоча розмножуються ці тварини на суші або на плавучих крижинах. Тіло у них обтічне, більш-менш рибоподібна, хоча і не до такої міри, як у китів, проксимальна частина кінцівок вкорочена і в значній мірі прихована під покриває тулуб товстою шкірою, а лапи перетворилися в ласти. Найбільш виражений цей ознака у справжніх тюленів: їх задні ноги втратили ходильними функцію і служать свого роду "хвостом" для плавання, вушні раковини зникли, а тулуб набуло веретеновидную форму. У інших ластоногих такі адаптації менш виражені: вони використовують задні ноги для сухопутної локомоции, а вухаті тюлені зберегли навіть дрібні вушні раковини. Зубний апарат ластоногих наближається до властивого зубатим китам, т. Е. До гомодонтная ( "равнозубость") типу. Розрізняють три сімейства.
1. Вухаті тюлені (Otariidae) : морські леви, морські котики і т. П. Зустрічаються від субполярних до помірних областей, в Північній півкулі - тільки в Тихому океані, в Південному - у всіх океанах.
2. Тюленевого , або безвухі тюлені, або справжні тюлені (Phocidae) . Поширені по всьому Світовому океану і навіть в деяких внутрішніх водоймах (наприклад, в Каспійському морі).
3. Мережевий (Odobenidae) . Величезні тварини, що живуть тільки в Північному Льодовитому океані і сусідніх з ним морях, де чисельність їх досі висока.


койотів, або луговий вовк (сімейство Собачі), - мешканець прерій і напівпустель заходу Північної Америки.


єнот-полоскун (сімейство єнотові), мешкає на території від Канади до Панами, його легко впізнати за чорною "масці" і пухнастому смугастому хвоста. Цей хутровий звір отримав свою назву за незвичайну звичку "полоскати" їжу перед їжею.


північноамериканських видра (сімейство куньи), масою до 9 кг, харчується головним чином рибою і іншими водними тваринами.

Енциклопедія Кольєра. - Відкрите суспільство. 2000.